Nej nu jävlar är det min tur att gnälla.

Jag börjar bli trött på att läsa om inklippta lodjur. Terje har gjort några komposit bilder, men han har också långt mer än 10000 fantastiska bilder som inte är “photoshoppade”. Alla gör dumheter nån gång, Hans dumhet är inte så mycket att han har “photoshoppat” in lodjur utan att han ljugit om att han inte gjort det. Men hans bilder är ju fortfarande skitfina, och han är fortfarande en av världens bästa naturfotografer, och han är en av de fotografer jag ser mest upp till.

Så gott som alla professionella fotografer manipulerar sina bilder, men det anses av någon orsak vara fult, nått som många inte vill prata om. Jag ser det som att det jag får med mej hem när jag varit ut o fotat är råmaterial som jag sen gör mina bilder av.

För rätt länge sen manipulerade fotografer, som till exempel Ansel Adams, sina bilder i mörkrum nått helt otroligt med alla möjliga knep de kom på för att få dem till hur de ville de skulle se ut. Så fortsatte det tills diabilden kom. Det är tekniskt väldigt svårt att manipulera en diabild i efterhand, eftersom man inte behöver förstora upp den på ett papper utan den är själva filmen när man framkallar, så folk började använda filter, dubbelexponeringar och sådant för att manipulera i fotograferings ögonblicket, det ansågs vara mera äkta för kameran kan väl inte ljuga, eller hur?

Nu för tiden fotograferar så gott som alla digitalt o det är plötsligt inte bara möjligt utan relativt enkelt att manipulera bilderna igen, problemet är bara att det fortfarande i vissa kretsar anses fult att manipulera bilder i efterhand, speciellt bland naturfotografer som i det längsta höll sej kvar vid diabilderna.

Terje är en av dem som stenhårt höll fast vid att inte manipulera bilder utan att vad som kom ur kameran var den färdiga produkten men fotografi är ju en konstform, så länge bilden blir som man vill ha den och folk gillar den så är det väl mindre viktigt hur den är gjord. Och ett lodjur eller två får ju en bild aningen mer dramatisk….